Bij Kinderopvang Kideo dragen we baby’s

Bij Kinderopvang Kideo dragen we baby’s

We zijn twee weken geleden begonnen met het dragen van de baby’s. Leonie Winkel van Dragen doe je zo! is bij ons langs geweest om onze medewerkers te leren hoe ze baby’s op een ergonomische en verantwoorde manier kunnen dragen in een draagdoek. De medewerkers hebben ook uitleg gekregen over de achtergrond en het hoe en waarom van het dragen.

Dragen herleeft

Dragen is een eeuwenoude gewoonte, die vandaag de dag weer steeds vaker wordt toegepast. We zien bij Kideo duidelijk de voordelen. Een baby in een draagdoek wordt minder blootgesteld aan prikkels en kan de wereld vanuit een vertrouwde omgeving ontdekken. Collega Hilja, werkzaam op de babygroep, vertelt dat ze meteen voelde wat de veiligheid van het dragen met een baby doet. De baby’s worden rustig van de nabijheid en de aanraking. Hilja merkt bijvoorbeeld dat de momenten van afscheid makkelijker worden wanneer een baby gedragen wordt.

Behoefte aan lichamelijk contact

Aangeraakt worden is een van de eerste levensbehoeften van een baby. Wanneer er aanraking plaatsvindt, maakt de baby oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor ontspanning, rust, een betere doorbloeding, een lagere hartslag en een gevoel van liefde en veiligheid. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het maken van sociaal contact, (moeder)binding en hechting. Een-op-een momenten zijn een belangrijk aspect van de pedagogische visie van Emmi Pikler. Een kind kan meerdere hechtingsrelaties aangaan en tijdens de momenten op Kideo is het belangrijk dat de medewerkers de baby’s een warme, veilige en voorspelbare basis kunnen bieden. Vanuit deze basis kunnen de baby’s zich optimaal ontwikkelen. Leonie Winkel zal volgende week maandag langskomen om alle medewerkers van het Babyhuis een training over veilige hechting te geven. In deze blog vind je meer informatie over het belang van goede hechting.

Baby op ooghoogte

Collega Janine, ook werkzaam op de babygroep, merkt dat baby’s vanaf acht maanden oud het interessant vinden om op dezelfde ooghoogte te zijn als de drager. De baby’s maken op deze manier gemakkelijk contact met de drager en de wereld om hen heen. Je kan zien dat ze ervan genieten. Er zijn ook baby’s die het niet fijn vinden om gedragen te worden. We kijken altijd naar het individu en kiezen alleen voor dragen als de baby het fijn vindt. Leuk feitje: Kideo is de eerste kinderopvang in Groningen en omgeving die ervoor kiest om baby’s te dragen. Wij zijn hier super trots op!

Back to blog