Voorlezen

Voorlezen

De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks landelijk georganiseerd om het voorlezen aan jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Ook bij Kideo besteden we aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Contact maken en communiceren met de kinderen vinden we bij Kideo erg belangrijk, omdat dit goed is voor de taalontwikkeling. Voorlezen is hiervoor erg geschikt.

Voorlezen bij Kideo

Voorlezen, iets wat ik als juf heerlijk vind om te doen. Aangezien acteren één van mijn hobby’s is, kan ik mij tijdens het voorlezen inleven in de verschillende rollen die in het boek voorkomen. Door het actief voorlezen met stemmetjes en verschillende stemvolumes, merk ik dat de kinderen geboeid blijven luisteren en reageren op de verhalen die worden voorgelezen. De meeste kinderen worden geconcentreerd en rustig wanneer we een boekje voorlezen. Het is daarom een heerlijk rustmoment voor de kinderen nadat ze buiten hebben gerend of gespeeld hebben in de groep. Er zijn natuurlijk ook kinderen die het minder leuk vinden om te worden voorgelezen of het lastig vinden om stil te zitten en te luisteren. Ik probeer deze kinderen er toch bij te betrekken door ze naast mij of bij mij op schoot te laten zitten. Doordat het kind er dan iets dichterbij zit, lukt het vaak wel om de concentratie erbij te houden!

Mijn favoriete boeken

In de 2+ groep, waar ik werkzaam ben, hebben we een aantal favoriete boeken om voor te lezen, die we natuurlijk graag met jullie delen!
 1. Een huis voor Harry. Een heerlijk boek waar verschillende dilemma’s aan bod komen. Verdriet, je huis kwijt raken, dieren en spelletjes. Prentenboek van het jaar 2019.
 2. Liselotje op het potje. Een boekje dat mij vroeger als kind vaak is voorgelezen. Het is een rijmboekje. Soms vinden de kinderen dit nog een beetje lastig, maar hoe vaker ik het voorlees, hoe leuker ze het vinden. De concentratieboog van kinderen wordt steeds beter naarmate we vaker boekjes lezen. Daarnaast is dit boekje heel geschikt om zindelijkheid te oefenen.
 3. Waar is beer? Een boekje over tellen en verstoppen: iets waar de kinderen van 2 jaar erg veel mee bezig zijn. De kinderen worden heel enthousiast wanneer we gaan tellen en beer zoeken in het boek.

Kideo Talks - de podcast: #4 voorlezen

Bij voorlezen wordt vaak gedacht dat dit enkel geschikt is voor al peuters, kleuters en grotere kinderen. Voorlezen kan echter al vanaf 0 jaar. In onze podcast worden leuke tips gegeven over voorlezen voor alle leeftijden. Heb jij tips voor leuke voorleesboeken? Reageer dan op onze Instagram post of mail naar info@kideo.nl! We zijn altijd op zoek naar nieuw voorleesmateriaal. Besproken boeken in de podcast:
 • Baby’s eerste badboekje - Stella Baggott
 • Dag dieren! - Dick Bruna
 • Dingen die gaan - auteur onbekend
 • Otto groot, Otto klein - Tom Schamp
 • De grote vijf - Bella Makatini & Judi Abbot
 • Moppereend - Joyce Bunbar & Petr Hoacek (Prentenboek van het jaar 2020)
 • Deze ridder zegt NEE - Lucy Rowland & Kate Hindley
 • Het kleine museum - auteur onbekend
 • Kleine beer en zijn vrienden - Else Holmelund Minarik

Boekstart - lees samen met je kind:

Een gratis oranje koffertje met boekjes, voor baby’s vanaf 3 maanden: link (Boekstart)
Back to blog