Het belang van goede hechting

Het belang van goede hechting

Het belang van goede hechting

Het belang van een veilige hechting bij kinderen krijgt steeds meer aandacht. Gelukkig maar! Bij Kideo vinden we het erg belangrijk dat kinderen zich goed kunnen hechten. Een veilig gehecht kind is gezonder, gelukkiger en staat stevig met twee benen op de grond.  

Wat is veilige hechting?

Met een veilige hechting bedoelen we de relatie tussen kinderen en hun ouders en verzorgers. De relatie start al tijdens de zwangerschap. Ouder en kind kunnen dan al contact met elkaar maken. Bij de geboorte krijgt de gehechtheidsrelatie door het hormoon oxytocine een enorme boost. Vervolgens zorgen zowel hormonen als instinct van ouder en kind voor een gezonde hechting. Een kind dat gezond gehecht is, is sociaal-emotioneel sterker!

Kind-leidster ratio bij Kideo

Sinds januari 2018 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht. Hierin is veilige hechting een zeer belangrijk onderwerp. Juist vanwege deze wet hebben we bij Kideo Kinderopvang de kind-leidster ratio voor de groep van 0-1 jarigen aangepast. Voorheen was deze verhouding 1 op 4, oftewel 1 leidster op 4 kinderen. Nu is dat 1 op 3. Ook ziet een kind op de kinderopvang een maximaal aantal verschillende gezichten per week. Onze groepsindeling is erop gericht om een zo gezond mogelijk klimaat te creëren voor de kinderen. Bij Kideo erkennen we dat een gezonde hechting hét fundament is voor de rest van het leven van onze kinderen. Het boek ‘De eerste 1000 dagen’ van Tessa Roseboom levert een stevige wetenschappelijke onderbouwing van dit gegeven. Het beschrijft hoe belangrijk deze basis is voor de ontwikkeling van de autonomie en de gezondheid van kinderen in hun latere leven.

Coaching over gezonde hechting

In onze optiek vormt het gezin de basis voor een gezonde hechting. Als mede/opvoeders proberen wij een optimale, huiselijke sfeer te creëren voor de kinderen. Onlangs hebben alle pedagogisch medewerkers van het Babyhuis een cursus over het onderwerp hechting gevolgd bij geboortecoach Leonie Winkel. We hebben onder andere geleerd hoe belangrijk bewuste een-op-een momenten zijn voor elk kind in de groep.

Interactie en hechting

Interactie is belangrijk voor een gezonde hechting. Een pasgeboren baby probeert al met zijn verzorgers te communiceren. Door lichaamstaal, oogcontact en huilgedrag probeert jouw kind je van alles duidelijk te maken. 

Een-op-een contact

Binnen Kideo werken we vanuit de visie van Emmi Pikler. Hierbij proberen we onverdeelde aandacht te hebben voor de kinderen bij een-op-een contact. En we vertellen het kind, hoe jong het ook is, wat we gaan doen. De kwaliteit van sensitieve responsiviteit is hierbij belangrijk. Met sensitieve responsiviteit bedoelen we hoe een opvoeder of mede-opvoeder reageert op het gedrag van het kind. En ook hoe het kind dit gedrag interpreteert en welke reactie het geeft. Ook zijn we, zoals je kunt lezen in ons vorige blog, begonnen met het dragen van baby’s. De draagdoek is een rustige, veilige en prikkelarme omgeving. De baby’s genieten, ontdekken de wereld en kunnen heerlijk ontspannen! Naast dragen zorgt bewust lichamelijk contact ook voor een gezonde hechting. Verzorger en kind maken bijvoorbeeld bij een babymassage het gelukshormoon oxytocine aan. Bij Kideo zijn we ons bewust van het belang van een veilige hechting. Wij zorgen voor een optimale situatie en handelen daarnaar. We praten, dragen, knuffelen en genieten van alle prachtige kinderen. Samen werken we aan een stevig fundament. Dat is belangrijk voor nu en vooral voor de toekomst!