Lekker naar buiten

Lekker naar buiten

Afgelopen maandag is de herfst weer begonnen na een zomer vol zonnige dagen. Wanneer het weer het toelaat, gaan wij in de zomer graag direct naar buiten met de kinderen. Zo kunnen ze ’s ochtends beginnen met spelen in de zandbak, rennen, fietsen, helpen in de moestuin, klimmen en klauteren of nog even rustig wakker worden aan de picknicktafel.  

Ieder seizoen naar buiten

Niet alleen in de zomer kiezen wij ervoor om veel naar buiten te gaan: ook wanneer het regent, sneeuwt of koud is zijn wij buiten te vinden. Toch betrapte ik mijzelf er af en toe op dat ik tegen de kinderen zei: “Jakkes, het regent! Misschien moeten we maar een dagje binnen blijven.” Kinderen vinden regen echter vaak helemaal niet vies, maar juist erg leuk! Ik probeer daarom nu juist positief over de regen te zijn: “Yes! Het regent, dan kunnen we lekker in de waterplassen springen!” Voor kinderen is het niet alleen heel fijn om een frisse neus te halen, het is ook goed voor de ontwikkeling. Kinderen zijn geboren onderzoekers, nieuwsgierig en leergierig. Binnenshuis zijn kinderen over het algemeen gebonden aan regels en grenzen. Buiten vervagen deze regels en grenzen en kunnen kinderen lekker rennen en klimmen.

Voor jong en oud

Het is niet alleen voor oudere kinderen heel fijn om buiten te zijn. Dit geldt ook voor baby’s. Buiten voelen zij het verschil tussen warm en koud en leren ze kruipen over verschillende soorten ondergrond zoals gras, modder, zand en tegels. Ook ontdekken ze dieren zoals slakken, vogels, vlinders en andere insecten. Om nog meer dieren te leren kennen nemen wij de oudere kinderen af en toe mee in de bakfiets. Lekker de wind in de haren, de buitenwereld ontdekken om vervolgens bij de kinderboerderij geitjes te knuffelen en te voeren. Je ziet de kinderen helemaal opbloeien en genieten van alles wat om hen heen gebeurt. Buiten kunnen kinderen dus zorgeloos ontdekken en daarmee de grove motoriek ontwikkelen. Wij vinden bij Kideo dan ook dat een kind ‘vies’ mag worden. Aan het einde van de dag zit het zand uit de zandbak vaak van de haren tot aan de billen. Elk kind ervaart het buitenspelen anders, het ene kind kan er geen genoeg van krijgen en rolt door het zand, terwijl het andere kind voorzichtig het zand aanraakt en het vreselijk vindt om zand tussen zijn of haar tenen te voelen. Voor ons is dit erg interessant om te zien: ieder kind reageert anders op verschillende structuren en omgevingen. Dus welk seizoen het ook is en wat de weersomstandigheden ook zijn, wij blijven buiten genieten, spelen en ontdekken.
Terug naar blog