Dragen binnen de kinderopvang

Dragen binnen de kinderopvang

Door: Marion Hoe het begon... In 2019 werd de functie pedagogisch coach geïntroduceerd binnen de kinderopvang. Vanuit deze rol worden collega Ingrid en ik, binnen Kideo, uitgedaagd om te zorgen dat onze visie en het beleid worden uitgedragen. Daarnaast bieden wij steun en een adviserende rol bij pedagogische vraagstukken aan collega’s en werken we aan kwaliteitsverbetering bij onze locaties. Naast mijn werk bij Kideo, ben ik moeder van twee kinderen. Mijn oudste (Teun) werd geboren als een flinke baby, die helemaal klaar was voor de wereld. Hij ontwikkelde zich rap. Mijn draagzak gebruikte ik vooral uit praktische overwegingen, omdat wij in de binnenstad woonden. Al snel werd dit veel te zwaar. Wist ik veel dat ik een draagzak gebruikte die voor Teun en mijzelf totaal niet ergonomisch was… In 2017 werd dochter Lise geboren. De bevalling van Lise was erg zwaar voor mij. Vanuit verschillende hoeken kreeg ik dan ook het advies om, voor mijn eigen zelfzorg, te stoppen met borstvoeding. Daarnaast zou dragen te zwaar zijn voor mijn herstellende lijf. Zelf had ik juist de behoefte om te gaan dragen. Ik wist inmiddels dat dragen bijdraagt aan een veilige hechting. Daarbij bleek Lise een heel ander kind te zijn dan Teun. Ze wist heel goed wat ze wilde en gaf goed aan dat ze bij mij wilde zijn. Bovendien merkte ik, dat je als moeder van twee kinderen, heel wat ballen hoog te houden hebt. Wat kwam de (inmiddels ergonomische) draagdoek hierbij goed van pas. In 2019 ben ik, vanuit de rol als pedagogisch coach en in het kader van kwaliteitsverbetering, met Leonie Winkel in gesprek gegaan. Leonie is draagconsulent en geboortecoach. Het leek mij een fantastisch idee om het dragen binnen Kideo te gaan introduceren. Wij zagen steeds meer ouders die hun kinderen gingen dragen en ik had natuurlijk mijn eigen ervaringen. Maar dragen in een kinderopvang, kon dat eigenlijk wel? Gebeurde dit al ergens in Nederland? En hoe zouden ouders hierop gaan reageren? Na een mooi gesprek met Leonie, zijn wij dit plan en de uitdaging aangegaan. Onze baby juffen, en later ook onze dreumes juffen, kregen een draagconsult, er werd een draag protocol geschreven en ouders kregen de mogelijkheid tijdens het intakegesprek, om toestemming te geven voor het dragen van hun kind. Lees hier meer over het belang van dragen. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder. We zijn enorm trots op de volgende behaalde resultaten:

💜 Kideo is één van de eerste kinderopvang in het Noorden waar wordt gedragen; 💜 Al vele kinderen zijn gedragen binnen Kideo;
💜 Kinderen mogen slapen in de draagdoek;
💜 Kinderen mogen ontladen in de draagdoek;
💜 Kinderen mogen een hechtingsrelatie aangaan met hun vaste pedagogische medewerker;
💜 Kinderen kunnen ontspannen tijdens krampjes;
💜 Wij bieden nu ons eigen assortiment aan ergonomische en mooie draagzakken en -doeken in onze Kideo.store aan;
💜 ...en we hopen vele andere kinderdagverblijven te blijven inspireren om te gaan dragen! Het is mooi om te zien dat een aantal kinderdagverblijven al volgen.

Om bovenstaande behaalde resultaten in de toekomst uit te breiden, hebben Ingrid en ik de opleiding tot draagconsulent gevolgd bij het Instituut voor Hechting. Binnen Kideo kunnen wij nu zelf onze pedagogisch medewerkers draagconsulenten geven, meekijken bij vragen en ook ouders hierin adviseren. Het Instituut voor Hechting heeft inmiddels aangekondigd om binnenkort te starten met de opleiding ‘dragen binnen de kinderopvang’. Het is fantastisch om te zien dat hechting binnen de kinderopvang en dus ook dragen, steeds meer aandacht krijgt. Wij zijn blij en trots hieraan bij te dragen.
Terug naar blog