Ik wil het zelf doen

Ik wil het zelf doen

Mijn naam is Douina en ik werk inmiddels anderhalf jaar op de 2+ groep van Kideo. Ik had nog geen ervaring in de kinderopvang en op mijn eerste werkdag was ik al verbaasd over de zelfredzaamheid van de kinderen. Wat is het leuk om te zien wat een peuter van twee jaar allemaal al zelf kan. Ik had verwacht dat ik alles voor de kinderen zou moeten doen. Schone luier, aan- en uitkleden, jas en schoenen aandoen, maar toen ik de kinderen en de visie van Kideo beter leerde kennen, kwam ik erachter dat ik de kinderen onderschatte. Kinderen vinden het leuk om dingen zelf te doen en ze kunnen dit al sneller dan de meeste mensen in de gaten hebben. Het pedagogisch beleid van Kideo kinderopvang is gebaseerd op de visie van Emmi Pikler.

Bij Kideo stimuleren wij de zelfredzaamheid van de kinderen

De kinderen mogen zich in hun eigen tempo en in een veilige omgeving ontwikkelen. Alle pedagogisch medewerkers motiveren de kinderen om alles zelf te proberen. Dit gaat met vallen en opstaan en wij geloven dat de kracht van herhaling werkt. Door de kinderen op een positieve manier te benaderen, krijgen ze plezier in het zelfstandig worden. Het gebeurt regelmatig dat een kind een broek achterstevoren aantrekt. Dit geeft helemaal niks. β€˜β€™Wat heb je dat goed gedaan!’’ Het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van kinderen neemt toe door complimenten. Volgens de Nederlandse orthopedagoog J.F.W. Kok is de opvoedingsrelatie gebaseerd op vertrouwen, liefde en respect. Wanneer een kind zich geborgen voelt, zal een kind zich zeker genoeg voelen om zich optimaal te exploreren in de ontwikkeling. Kinderen geven in veel gevallen zelf aan wanneer ze toe zijn aan dingen zelf proberen. Dit wordt ook wel intrinsieke motivatie genoemd.

Anticiperen en motiveren

Wanneer je merkt dat een kind zelf iets wil doen, kan je hierop anticiperen en dit motiveren. Elk kind is anders. Kijk dus goed naar wat een kind nodig heeft. Je kan uitleggen wat er verwacht wordt, tips geven, iets voordoen of een handje helpen. Het is niet erg dat het niet meteen lukt. Blijf oefenen en als het voor frustratie zorgt bij een kind kan je het ook even laten. Er komt vanzelf een moment dat het wel gaat lukken.