De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks landelijk georganiseerd om het voorlezen aan jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Ook bij Kideo besteden we aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Contact maken en communiceren met de kinderen vinden we bij Kideo erg belangrijk, omdat dit goed is voor de taalontwikkeling. Voorlezen is hiervoor erg geschikt.
Voorlezen, iets wat ik als juf heerlijk vind om te doen. Aangezien acteren één van mijn hobby’s is, kan ik mij tijdens het voorlezen inleven in de verschillende rollen die in het boek voorkomen. Door het actief voorlezen met stemmetjes en verschillende stemvolumes, merk ik dat de kinderen geboeid blijven luisteren en reageren op de verhalen die worden voorgelezen. De meeste kinderen worden geconcentreerd en rustig wanneer we een boekje voorlezen. Het is daarom een heerlijk rustmoment voor de kinderen nadat ze buiten hebben gerend of gespeeld hebben in de groep.
Er zijn natuurlijk ook kinderen die het minder leuk vinden om te worden voorgelezen of het lastig vinden om stil te zitten en te luisteren. Ik probeer deze kinderen er toch bij te betrekken door ze naast mij of bij mij op schoot te laten zitten. Doordat het kind er dan iets dichterbij zit, lukt het vaak wel om de concentratie erbij te houden!
In de 2+ groep, waar ik werkzaam ben, hebben we een aantal favoriete boeken om voor te lezen, die we natuurlijk graag met jullie delen!
Bij voorlezen wordt vaak gedacht dat dit enkel geschikt is voor al peuters, kleuters en grotere kinderen. Voorlezen kan echter al vanaf 0 jaar. In onze podcast worden leuke tips gegeven over voorlezen voor alle leeftijden. Heb jij tips voor leuke voorleesboeken? Reageer dan op onze Instagram post of mail naar info@kideo.nl! We zijn altijd op zoek naar nieuw voorleesmateriaal.
Besproken boeken in de podcast:
Een gratis oranje koffertje met boekjes, voor baby’s vanaf 3 maanden: link (Boekstart)